от Пътят на отците

От днес на книжния пазар в България вече е новото издание на Ловчанска Епархия "Патриарх Павле - светец на нашето време" на френския православен богослов проф. Жан-Клод Ларше. Изданието се осъществява с благословението на Ловчанския митрополит Гавриил и съдържа биография на приснопаметния сръбски първосветител, подробни данни за аскетическия начин на живот, който е водел, и емблематични случки от живота му.

За повече информация и поръчки: тел. 0888 286 937 или Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

По-долу поместваме предговора на автора към изданието:

Прочети още
от Пътят на отците

В близките дни с благословението на Ловчанския митрополит Гавриил Ловчанска Епархия пуска на книжния пазар своето ново издание "Патриарх Павле - светец на нашето време", чийто автор е френският православен богослов проф. Жан-Клод Ларше. Изданието се осъществява със съдействието на Сретенския манастир - Русия, който предостави на Ловчанска епархия авторските права върху изданието. В замяна Епархията даде на манастира, към който принадлежи едно от най-големите православни издателства в света, авторските права върху "Св. Гора Богошествената планина". Сборникът с проповедите, посветени на Св. Гора Атон, се подготвя за печат на руски език.

Прочети още
от Пътят на отците

Ловчанска Света Митрополия съобщава, че всяка събота след светата Литургия в храм "Св. Троица" - гр. Ловеч, Ловчанският митрополит Гавриил ще отслужва акатиста към Пресвета Богородица. Акатистът към Божията Майка се чете и всеки вторник в катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий" от 17:30 след вечернята. На богомолците ще бъдат раздавани книжки с Акатиста, за да имат възможност да участват в пеенето на молебното последование.

Прочети още
от Пътят на отците

С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил от утре, 11.02.2021 г., към Ловчанска Света Митрополия започва курс на тема „Християнското учение за човека“. Беседите ще се провеждат всеки четвъртък в новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ след молебния канон към св. Лука (Войно-Ясенецки) и св. вмчк. Пантелеймон. Поредицата от лекции ще обхваща различни теми, разкриващи православното учение за произхода и предназначението на човека, структурата на човешката природа, образа и подобието Божии, злото и греха, първородния грях и греховните страсти, спасението на човечеството в Господа Иисус Христа, Църквата като кораб на спасениeто, човека във вечността.

Прочети още
от Предание БГ

Особено тържествено бе отбелязан в гр. Ловеч тази година Сретение Господне – големият Господски празник съвпадна с 20-годишнината от интронизацията на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил начело на богохранимата Ловчанска епархия. В катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ архиереят възглави св. Божествена Литургия в съслужение с архим. Михаил Диловски, ст.ик. Кънчо Кабадийски, ст.ик. Любомир Казашки, ст. ик. Вениамин Павлов, свещ.ик. Михаил Ковачев, свещ. Мартин Йотов и дякон Петър Милошов.

Прочети още