Йерусалимският патриарх призова да бъде свикано съвещание по въпроса за единството

от Пътят на отците

Йерусалимският патриарх Теофил III предложи, всички предстоятели на поместните православни църкви да се съберат в Йордания, за да обсъдят въпросите, касаещи запазването на всеправославното единство.

„В мирен дух на братска любов и загриженост ние се обръщаме със следното предложение: в нашия дом, Йерусалимската патриаршия, желаем да приемем нашите братя, предстоятелите на православните църкви, и в духа на каноните, съборно, да обсъдим въпроса за запазването на нашето единство в евхаристийното общение“ – каза патриарха след връчването му в храма на Христа Спасителя на премията на Фонда „Единство на православните народи“.

Той отбеляза, че върху предстоятелите на поместните Църкви „лежи от Бога възложената им отговорност за поддържането на единството на Църквата, дори това да изисква жертви“.

„Ние стоим пред Бога и нямаме друг избор освен този да приложим всички усилия за защита на нашето единство. Използвайки дадената възможност, обявяваме, че отваряме вратите на нашия дом в Хашемитското кралство Йордания за провеждането на братска среща на любовта, та да засвидетелстваме пред Църквата и света единството на Православната църква и на нашата православна вяра“ – отбеляза патриархът.

Йерусалимската църква заема четвърто място в диптиха на поместните православни Църкви, като при това е най-древната от всички. Патриарх Теофил по-рано се изказа в подкрепа на каноническата Украинска православна църква и на Киевския митрополит и на цяла Украйна Онуфрий.

Йерусалимският патриарх Теофил и Московският патриарх Кирил в четвъртък сутрин отслужиха Божествената литургия в храма на Христа Спасителя. В своето приветствено слово предстоятелят на Руската църква напомни, че предшественикът на патриарх Теофил не веднъж в историята се е грижил за възстановяването на каноническия строй, когато последният е бил под заплаха.

В края на 2018 г. по инициатива на украинските власти и Константинополската патриаршия беше създадена разколническата структура – така наречената Православна църква на Украйна, образувана чрез сливането на двете други разколнически „църкви“. В отговор РПЦ прекрати евхаристийното общение с Константинополската патриаршия. По-късно ПЦУ беше призната от първойерарсите на Еладската и Александрийската църкви.