Главата на Албанската Църква призова за спешно свикване на Събор по украинския въпрос

от Пътят на отците

Предстоятелят на Албанската Православна Църква Блаженият архиепископ на Тирана и цяла Албания Анастасий счита, че проблемът по урегулирането на всеправославната криза, свързана с предоставянето на томоса на т.нар. ПЦУ, трябва да се реши в най-кратък срок. Това той пише в обръщение, пълният текст на който е публикуван на гръцкия сайт „Ромфея“.

Предстоятелят на Албанската Църква напомня, че свети Йоан Златоуст, изразявайки светоотеческия дух, опит и църковно предание провъзгласява: „Името на Църквата е име не на разделението, но име на единството и съгласието. Църквата е основана не за да бъдем разделени, но за да бъдем единни“. И на друго място: „Нищо не прогневява Бога така както да разделяш Църквата“.

Именно поради това, по думите на главата на Албанската Църква, „всяко наше действие трябва да има предвид тази основна истина, че единството на Църквата е преди всичко и над всичко“.

Архиепископ Анастасий счита, че „църковните събития от изминалата година са създали нова съществуваща ситуация с явното вмешателство на геополитически интереси и цели“ и „и тази нова ситуация не може да бъде пренебрегната“.

Той подчертава, че „даването на автокефалия на украинската църква не е донесло желаното единство на православните, не е донесло мир, както е било с всички предходни автокефалии“.

По думите на архиепископ Анастасий „централното лице на украинския проблем, самозваният „патриарх“ Филарет, в края на краищата се е отрекъл от Томоса, отхвърляйки неговото съдържание и неговите цели“.

Архиепископът подчертава, че дадената ситуация „ще има за свой резултат етнофилетическия разпад (на гърци, славяни, и на тези, които желаят хармонични отношения с всички), което на свой ред отменя многонационалния и многокултурния характер на Православието и неговата Вселенска природа“.

Той особено отбелязва, че „времето не поправя автоматически църковните схизми, то не ги лекува, но напротив – утвърждава ги и ги задълбочава“.

Поради това, счита владиката, „трябва спешно да се намери път за преодоляване на църковните полярности“.

Предстоятелят на Албанската Църква е уверен, че „за да се отреагира резултатно на всичко това, трябва на първо място да се преустанови враждата. Напрежението може да бъде снето само по пътя на диалога“.

Това означава, говори владиката, че „ние трябва да се стремим колкото се може по-бързо да започнем общение и обмяна на взаимни предложения относително решението на проблема“, защото „в Православната Църква съществуват лица, които могат да съдействат за незабавното начало на преговорите“.

Архиепископ Анастасий счита, че основа на такъв диалог трябва да бъдат „утвърдените върху Свещеното Писание истини на православното Предание“, защото „само ако вярно следваме заповедите на Господа, ще можем да видим нови пътища за изход от кризата“.

Той е уверен, че „решение съществува“ и „Бог ще ни просвети, за да намерим това решение“.

Заедно с това владиката напомня, че „тези решения няма да бъдат достигнати чрез обмяна на обидни или заплашителни текстове, а още по-малко чрез извънцърковно вмешателство“.

В същото време, той подчертава, че „разбира се е невъзможно тези решения да бъдат приети едностранно или да се решат автоматически с течение на времето“.

Той е уверен, че „всяко забавяне влошава и без това вече плачевната ситуация“.

Според мнението на главата на Албанската църква „основният принцип на съборността, на който се е утвърждавал през вековете пътят на православната Църква, в края на краищата, е единственият, който може да открие изход от съществуващата криза“.

Владиката счита, че само „събрани в Светия Дух с взаимоуважение, и имайки за единствена цел достигането на мира, ние ще можем да достигнем такова решение, което да бъде прието от цялата Православна Църква“.

По неговите думи „колкото повече се отлага прилагането на принципа на съборността на всеправославно ниво, толкова по-опасно ще става многостранното разделение в православния свят“.

Владиката е уверен, че „инициативата за целителната рецепта за сегашната ситуация трябва да принадлежи без съмнение на Вселенската патриаршия“. Обаче, подчертава, че „всички автокефални Църкви и всички без изключение православни християни имат отговорност да съдействат на това примирение“.

По думите на предстоятеля на Албанската църква „когато бъде постигнато това примирение, то ще се примирят милиони вярващи, а Православието ще докаже своята духовна състоятелност да лекува рани, под ръководството на Словото Божие и чрез действието на Светия Дух, утвърждавайки истината, че Едната, Свята, Съборна и Апостолска Църква има за Глава Христос – Въплътения Син Божий, за Когото е всичко и чрез Когото е всичко, Който ни е дал служението на примирението“.