Празникът Вход Господен в Йерусалим в гр. Ловеч

от Предание БГ

Вход Господен в Йерусалим - Цветница, е сред най-обичаните празници и винаги се отбелязва особено тържествено в града на люляците - Ловеч. И тази година по традиция св. Божествена Литургия в красивия катедрален храм, посветен на светите братя Кирил и Методий, бе възглавена от Високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил. На епархийския архиерей съслужиха неговият викарий Константийският епископ Михаил, както и храмовото свещенство – ст. ик Любомир Казашки, свещеноиконом Михаил Ковачев и свещеник Теодор Енчев.

Литургичните песнопения бяха изпълнени от църковния хор „Достойно есть“ с ръководител г-жа Димитрина Дренска, като в празника се включи и Детско-юношеският хор „Архангелский глас“ с диригент г-жа Юлия Тодорова. В храма молитвено присъстваха кметът на Община Ловеч г-н Страцимир Петков и неговите заместници д-р Алдин Начков и г-н Цветелин Винчев.

Митрополит Гавриил честити празника на християните в храма, като пожела Господ да благослови изпълните храма и жителите на града и страната ни със здраве, благополучие и душевно спасение.

След богослужението с празнично шествие празникът продължи на площад „Тодор Кирков“, където приветствени слова произнесоха владика Гавриил и кметът Ст. Петков.

Празникът продължи с богата фолклорна програма.

СнимкиОще новини
  • Prev