Обновление и архиерейска св. Литургия в храм „Св. Богородица Достойно есть“ в Длъжковска махала до гр. Троян

от Предание БГ

На 11 юни, за храмовия празник на благолепния параклис, посветен на иконата на Пресвета Богородица Достойно есть, намиращ се в китната Длъжковска махала до гр. Троян, Високопреосвещеният Ловчански митрополит Гавриил отслужи чина на обновление на храма и възглави св. Литургия. На владиката съслужиха Архиерейският наместник на Троянска духовна околия прот. Войден Божков и дякон Андроник Попов.

Основният камък на храма „Св. Богородица Достойно есть“ е положен през 2015 г., като дарители са сем. Владимир и Йоана Деневи, а наскоро бяха довършени и прекрасните стенописи на храма.

В своята проповед митрополит Гавриил честити празника и припомни, че оригиналът на иконата на Пресвета Богородица Достойно есть се съхранява на Св. Гора Атон в столицата Карея. Архиереят разказа за едно от многобройните чудеса, свързани с чудотворния образ на Божията Майка, станало през 1448 г. Според съхранената традиция на втория ден на Великден се служи тържествена св. Литургия в храма в гр. Карея, след което се правело литийно шествие около Карея, в което вземали участие всички монаси. Монасите от метоха на манастира „Св. Дионисий“ обаче решили да не участват и заключили портите на св. обител когато иконата минавала. Те обвинявали участващите в литийното шествие, че са чревоугодници и пияници и че самото шествие е незаконно. Св. Богородица не закъснява със Своето поучение към тях. Същата вечер се разразяваголяма буря – ураганен вятър и градушка, които обаче засегнали единствено имотите на този метох, като похабяват всичките им зеленчукови градини, лозята и всичките им плодове. След като съобщават това на Цариградския патриарх, той им налага епитимия, а те разбрали и се разкаяли за своя грях и на следващата година, когато е имало литийно шествие, те са отишли и са поискали и получили прошка.

Митрополит Гавриил раздаде нафора и иконки на изпълнилите храма християни.

Снимки


Още новини
  • Prev