Новак Джокович: Аз съм преди всичко православен християнин, а след това спортист

от Предание БГ

След шест месечно отсъствие от тенис кортовете поради болки в лакътната става, сръбската тенис звезда Новак Джокович се завърна във вторник в състезание от веригата АТР в първия кръг на откритото първенство на Австралия, където победи американеца Доналд Йънг. И със сигурност можем да кажем за него, че след доминацията му в мъжкия тенис елит от август 2014 до ноември 2016 г., той успя да направи своето завръщане на корта благодарение на честото четене на Библията.

Бившият №1 в тениса е православен християнин и въобще няма колебания да го заяви публично. Не е необичайна гледка да виждаме как Новак Джокович прави кръстното знамение по време на мач, а на шията си носи кръстче, за да изрази своята вяра. За него вярата е преди неговите 68 титли, включващи 12 трофея от Големия Шлем, които е спечелил в своята кариера.

„Това е най-важното отличие в живота ми, преди да съм спортист, аз съм православен християнин", заявява той през април 2011 г., когато получава орденът Св. Сава първа степен от ръцете на патриарх Ириней. Орденът Св. Сава е най-високото отличие на Сръбската Православна Църква и му е връчен поради осигуреното финансиране на ремонта на православни храмове в родината си.

Днес вече мулти-милионер благодарение на успехите си в спорта и множеството рекламни договори, Новак Джокович доброволно подпомага нуждаещите се и подкрепя каузи, които смята, че си струват. Преценете сами. Миналият декември фондацията Новак Джокович, в която той е основен дарител, осигурява 94 хил. евро за ремонт на училище.

През миналия октомври тенис играчът обяви откриването на безплатен ресторант в Сърбия, който предлага храна на бездомни и бедни хора. „Парите не са проблем за мен. Изкаръл съм толкова, че да нахраня цяла Сърбия. Мисля, че хората го заслужават и никога не са преставали да ме подкрепят“, заявява той.

Развитието на децата в неговата страна особено приковава вниманието на благотворителната дейност на Новак Джокович, така че те да имат възможност да посещават училище и да имат достъп до лекарска помощ. Новак Джокович е истински шампион за децата по света. Той показва, че силните действия и думи могат да значат много за децата, особено за най-малките.

Като вярващ християнин, прекарал детството си в страна, обхваната от военен конфликт, Новак Джокович не губи реална представа за своите корени. И той със сигурност се ползва с подкрепата на жена си Йелена, с която се запознава през 200 5 г. в гимназията в Белград. Те се венчават през юли 2014 г. и двете им деца са наречени Стефан (на 3 г.) и Тара (на 4 месеца). Вярваме, че вкъщи те ще се научат не само на отличен тенис, но и на щедрост.


Още новини
  • Prev