от Предание БГ

Празничното вечерно богослужение на 22 юни в Етрополския манастир „Св. Троица“ бе възглавено от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. На архиерея съслужиха неговия викарий Константийски епископ Михаил, игумена на светата обител ст. ик. Емил Якимов, ст. ик. Огнян Георгиев, свещеноиконом Христо Нинов и дякон Андроник Попов.

Прочети още
от Предание БГ

Четиридесет дни след Своето Възкресение Господ Иисус Христос се явявал на Своите ученици, като ги утвърждавал във вярата и изяснявал Божието откронеие и истините за Царството Божие. На четиридесетия ден след Пасха , когато Апостолите били на молитва, в очакване Божието обещание да се изпълни, Христос се явил сред тях, беседвал и ги извел от града на Елеонската планина. Христос вдигнал ръце да ги благослови и благославяйки ги, бил подет от облак и Се издигнал в небето и седнал отдясно на Бог Отец. По този начин Господ Иисус Христос, Който със Своето Божество винаги е с Отца и със Светия Дух, е възнесъл човешкото естество във велика слава да седна до Бог Отец.

Прочети още
от Предание БГ

На 11 юни, за храмовия празник на благолепния параклис, посветен на иконата на Пресвета Богородица Достойно есть, намиращ се в китната Длъжковска махала до гр. Троян, Високопреосвещеният Ловчански митрополит Гавриил отслужи чина на обновление на храма и възглави св. Литургия. На владиката съслужиха Архиерейският наместник на Троянска духовна околия прот. Войден Божков и дякон Андроник Попов.

Прочети още
от Предание БГ

На 8 юни 2024 г. Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил извърши чина на освещаване на църквата, посветена на св. великомъченик Георги Победоносец в разположеното в полите на красивия Троянски Балкан с. Черни Осъм. На архиерея съслужиха архим. Стефан и йеромонах Георги от близката Троянска св. обител, Архиерейският наместник на Троянска духовна околия прот. Войден Божков и дякон Андроник Попов.

Прочети още
от Предание БГ

На 12 май – Томина неделя, св. Литургия в църквата „Св. преп. Параскева“ в гр. Троян бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. На архиерея съслужиха прот. Войден Божков, архиерейски наместник на Троянска духовна околия и предстоятел на храма, свещеноиконом Калин Пенев, свещеник Теодор Нанков и дякон Андроник Попов.

Прочети още
от Предание БГ
Нека поставяме кръстното знамение над нашите врати, и на челото си, и на гърдите си, и на устните си, и върху всеки член на тялото си и нека се въоръжим с това непобедимо оръжие на християнството, победителят над смъртта, надеждата на верните, светлината на всички краища на земята, ключът, който отваря рая и побеждава ересите, утвърждението на Вярата, великият пазител и спасителното славословие на православните.
Прочети още
от Предание БГ
Когато пребивавате в молитва, всичко в земния живот става както трябва, нищо лошо не се случва. Например, ако миете чинии - няма да счупите нито една, няма да причините никакви щети... Тогава преставате да се страхувате. Божията благодат влиза във вас. Когато дойде благодатта, всичко става с радост, без труд.
Прочети още
от Предание БГ

Второто пришествие на Христос ще бъде страшно и последният съд над целия свят ще бъде ужасен, но и царуването на антихриста няма да мине без големи ужаси“, пише старецът Амвросий Оптински.

Прочети още
от Предание БГ

Слово Божие стана човек, за да ни покаже висотата, на която ще ни изкачи;

Прочети още
от Предание БГ

Поради нарушаване на поста сме били изгонени от рая. Така че нека постим, за да се върнем там.

Прочети още
от Предание БГ

Във всеки човек, който живее непокаян в греха, живее демон, като че в къща, и той управлява всичко в него. Когато по Божията благодат такъв грешник се разкае за греховете си, покае се и престане да греши - демонът бива изгонен от него.

Прочети още
от Предание БГ
Никога не мислете, че с първата си молитва, с първото си прошение ще получите всичко, което поискате от Бога!
Прочети още
от Предание БГ

О всесилни и велики свещеномъчениче Харалампие, Христов войне, доблестни и непобедим Божий угодниче, и бърз помощниче във всички скърби, помогни на нас грешните и недостойни твои раби, които живеем в този век и моли Господа Бога да ни опрости всички грехове, които сме направили през целия си живот още от младини с думи, с дело, с мисли и всичките си чувства.

Прочети още
от Предание БГ

Любовта е най-красивото Цвете в градината на добродетелите, които заедно съставляват букета на разсъдителността.

Прочети още
от Предание БГ

Един млад мъж напълно се пропил, всичко разпилял от вкъщи. Жена му не издържала такъв живот и си тръгнала заедно с детето.

Един негов приятел разбрал, че във Вирица живее стар монах, който лекува алкохолици и започнал да го уговаря да отидат там: може би той щял да му помогне да се изцели.

Прочети още
от Предание БГ
Веднъж свети Йоан (Шанхайски) бил извикан спешно да причасти умиращ човек в болницата.
Прочети още
от Предание БГ

Един ден в Атина свети Порфрий бил с една монахиня и се наложило да вземе такси. Таксиметровият шофьор, на когото попаднали, се държал грубо и богохулно. Затова монахинята казала на свети Порфрий: „Може би трябва да намерим друго такси“. Но той отговорил: „Не, да тръгнем с този, но нека само аз да говоря.“ Когато се качили в таксито, шофьорът започнал да им говори какви ли не неща за това колко егоистични са свещениците, колко корумпирани са епископите и т.н. Свети Порфирий не казал нито дума, същото сторила и монахинята.

Прочети още
от Предание БГ

Нима е толкова трудно за нас да утешим някого, който изпитва мъка или да кажем блага дума на скърбящите?

Прочети още
от Предание БГ
Виждам странно и преславно тайнство: пещерата стана небе, Девата – херувимски престол (на Бога), яслите – мястото, в което легна невместимият Христос Бог, Когото възпяваме и величаем.
Прочети още
от Предание БГ

Автор: свещеник Войден Божков

„Добри пастирю, който пожертвува светата си душа за нас, твоите овци и чрез много старания ти събра стадо на Бога, като ни настани на тревисто място — обяснените с твоя език писания,  отхрани ни върху тихата вода на божественото кръщение и ни изведе на пътеките на правдата, за да вършим добри дела. Чрез тебе цялата българска страна позна Бога!”

(Из пространното житие на св.Климент Охридски от Теофилакт Български/Охридски)

Прочети още