Оклеветеният цар. Истината за последния руски император

от Предание БГ

"Оклеветеният цар. Истината за последния руски император" на режисьора Сергий Алиев. Филмът е посветен на император Николай Втори - последният руски император.

Със средствата на документалистиката авторът разобличава лъжата и клеветата за последния руски цар, битуващи в Русия и в света повече от 100 години и разкрива предателството на руския народ в лицето на армията, аристокрацията, църквата, интелигенцията, работническата класа и селячеството, довело до трагичната смърт на царя и на цялото му семейство. На базата на разсекретени документи, представители на историческата наука, участващи във филма, разбиват митовете за Николай II – за „кървавия“ цар, за слабия владетел, за изостаналостта на Русия по време на неговото управление, за „отричането“ от престола, за загубената от него Първата световна война и т.н. - и разкриват истинската история на неговото царуване.

Пред зрителя се разкрива образът на силен, спокоен, уравновесен и решителен цар, който е готов саможертвено да служи на своята страна и на своя народ. Показани са успехите, постигнати във всички области на живота, по време на неговото царуване. С много цитати от личната кореспонденция на царското семейство е показа силната любов и удивително нежните и искрени чувства, които изпитвали един към друг императорът и императрицата до последните си дни. Пред камерата, представители на различни слоеве на руското общество – спортисти, предприемачи, културни, обществени, религиозни и политически дейци, говорят за своето отношение към императора и императорското семейство, споделят мисли за събитията случили се в Русия преди 100 години.

Филмът можете да видите тук