Службите в Норвегия отнемат пет деца от семейството им заради християнските им убеждения

от Предание БГ

Детските социални служби в Норвегия са отнели пет деца от дома на техните родители и са ги настанили в специализирано заведение след като техните родители са обвинени в радикализъм и проповядване на християнство на техните деца.

Според намиращият се във Великобритания Християнски институт, норвежките служби по закрила на детето, познати като Barnevernet, са прибрали тримата сина и двете дъщери на Рут и Мариус Боднариу в средата на ноември.

Въпреки че семейството не е съвсем сигурно първоначално за причините относно отнемането на децата им от тях, техният адвокат установява, че обвиненията са в проповядване на християнство.

Ходенето по мъките за семейството започва на 16 ноември, когато Barnevernet взема двете дъщери на Боднариу от училище без знанието на техните родители и ги откарва в неизвестна посока. След това служители посещават дома на семейството, без каквито и да е разрешителни документи, прибират двама от синовете и арестуват Рут, която взела своето бебенце момче на име Йезекийл, с когото заедно отишли в полицейското управление. Държавни служители също така отишли в работата на Мариус и го арестували.

След като няколко часа били разпитвани, родителите и бебенцето Йезекийл били освободени и им било позволено да се приберат, но без останалите си деца.

На следващия ден службите отишли обратно в дома им и взели Йезекийл под своята опека с твърдението, че Рут е „опасна”.

Според Института, на родителите бил отказан достъп до по-големите им деца през следващите две седмици и им било казано, че децата им се адаптират добре в приюта и че „техните родители не им липсват”.

Адвокатът на сем. Боднариу получил копие на официалния документ, където били посочени обвиненията срещу Мариус и Рут, където се посочва, че те са „радикални християни, които индоктринират своите деца”.

Адвокатът обяснил на родителите, че правителствената агенция е превишила своите правомощия, като не е предоставила необходимите документи, като също така разделила бебето от кърмещата го майка.

В подкрепа на семейството стартирала подписка, която настоявала норвежкото правителство да пусне децата обратно при техните родители. Петицията, събрала над 27 000 подписа, заявява, че когато родителите били разследвани, им било казано, че не могат публично да оповестят ситуацията, в която се намират,„за да не си усложняват положението”.

„Те са нормално християнско семейство, опитващо се да отгледа своите деца според повелите на Бог!”, се казва в петицията. „Няма документирана каквото и да е друга злоупотреба в това семейство!”

Създава се фейсбук страница в подкрепа на семейството, която хвърля допълнителна светлина върху случая. Братът на Мариус, Даниел, публикува на нея, че разследването на социалните служби било инициирано от обаждане на директора на училището, където учили дъщерите, която била загрижена за това как се отглеждат децата в техния дом според нормите на християнската вяра.

Даниел обяснява как директора цитира как родителите, лелите, чичовците и бабата на децата вярват че „Бог наказва заради греха.”

„[Директорът] вярвала, че те не били физически малтретирани вкъщи и също така смятала, че родителите се нуждаят от „помощ” и напътствия от социалните служби при отглеждането на децата им”, се казва още в публикацията на Даниел.

Даниел, който е пастор, добавя, че разследващите лица разпитвали момичетата за техния домашен живот и момичетата признали, че крият някои неща от родителите си, тъй като се бояли, че ще им дърпат ушите или ще ги напляскат. Даниел добавя, че момичетата ясно заявили на разследващите, че макар да се боят от наказание, те не се страхуват от своите родители.

„Има много случаи на злоупотреба в семействата и разбира се, тези случаи следва да се наказват, но е от голямо значение да се разкрие кога наистина има насилие и кога то липсва, защото ако това не бъде ясно установено, можеш да разрушиш дадено семейство”, заявява в своя пост Даниел. „От правната документация по случая на Мариус и Рут няма никакви признаци за физическо насилие, а само че „по-големите“ деца заявили, че били наказвани.”

„Чия е вината?”, пита Даниел. „На закона, който предоставя пълни права на група хора да се месят в дадено семейство и да се държат, според това, което те смятат за правилно, или пък на социалните работници, които в името на доброто на децата (а вероятно и поради други мотиви) унищожават семейството и детето мълчаливо?”

Родителите били изслушани в петък, след като обжалвали действията на социалните служби, но искането им било отхвърлено. Все пак на фейсбук страницата се съобщава, че на двойката се дава право да посещават Йезекийл два пъти седмично за по два часа, а на Рут се позволява да види останалите си синове веднъж седмично. На родителите бил отказан контакт с двете им дъщери

Семейството все още обмисля какви ще са следващите им правни действия, съобщава Християнският институт.

The Christian Post


Още новини
  • Prev