Слово-отговор на Негово Високопреосвещенство Черногорския и Приморски митрополит Йоаникий II

от Предание БГ

Слово-отговор на Негово Високопреосвещенство Черногорския и Приморски митрополит Йоаникий II,произнесено на 3 юли 2022 г. в катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ – Ловеч:

Ваше Високопреосвещенство, скъпи митрополит Гавриил, благодарим Ви за Вашето гостоприемство, за Вашите добри думи, от които извира любов – любов към Православието, любов към цялата Църква. Ние сме радостни, че усетихме тази Ваша любов и Вашето гостоприемство. 

Позволете ми още веднъж да Ви благодаря, че дойдохте на моята интронизация, която беше единствена по рода си във всяко едно отношение. Високопреосвещеният Гавриил се потопи за малко в тази атмосфера, беше доста драматично, определени политически сили се опитаха да попречат на интронизацията, но по Божия милост, благодарение на любовта на Божия народ и на архиереите, сред които най-старшият бе Високопреосвещеният митрополит Гавриил, всичко завърши добре. 

Ние знаем, Ваше Високопреосвещенство, че Вие ни съчувствахте в нашите трудности, във всички неволи, през които преминахме. Крепяха ни любовта и милостта Божия, силата Божия, но и молитвите на всички православни за запазване на Православната вяра в Черна гора. Ние видяхме, че светата Православна вяра е силна, че тя има най-силното оръжие. Това не е оръжие с огън и барут, нито някакво друго разрушително оръжие. Тя се бори с истина, любов, смирение, търпение. Просто като свидетелства за Евангелието – така живее, така върви напред и така побеждава всички изкушения. 

Ние сме благодарни, Ваше Високопреосвещенство, за Вашето изключително внимание, за Вашите молитви, за Вашата братска любов, както и на епископ Михаил, на Вашето свещенство и благочестив народ. 

Позволете ни, Ваше Високопреосвещенство, в знак на тази наша съвместна служба, да ви поднесем малък дар, за да си спомняте за това как Господ ни удостои заедно да се молим пред престола на Всевишния, да съслужим, да се причастим от един и същ потир със Светите Христови Тайни. По такъв начин да покажем и нашето единство, и нашата любов, и да укрепим единството на Православието, защото когато епископи от различни страни, от различни поместни църкви се събират заедно, това е проява и не само проява, но и утвърждаване и напредване в единството на вярата, в единството на Православието, в единството на едната Света Съборна и Апостолска Църква.