Архиерейски богослужения в Ловеч и Ботевград

от Предание БГ

В първия ден на 2022-ра година, когато празнуваме Обрезание Господне и честваме паметта на свети Василий Велики, Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил отслужи Василиева света Литургия и Новогодишен молебен в църквата "Св. Троица"- Ловеч. В съслужение с владиката бяха ст.ик. Кънчо Кабадийски , ст. ик. Вениамин Павлов и дякон Петър Милошов.

На 2 януари - ✝ Неделя преди Богоявление, когато честваме паметта на Св. Силвестър, папа Римски и на преп. Серафим Саровски Чудотворец, Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил възглави св. Божествена Литургия в ботевградската църква „Възнесение Господне“. На владиката съслужиха Константийският епископ Михаил, Архиерейският наместник ст. ик. Борис Петров и дякон Петър Милошов.Митрополит Гавриил произнесе проповед за празника, която започна с цитат от прочетеното на богослужението Св. Евангелие: „Начало на Евангелието на Иисуса Христа, Сина Божий ( Марк. 1:1), като св. Йоан Предтеча, който е последният от пророците, св. евангелист Марк представя като начало на евангелието на Божия Син, защото краят на Стария е начало на Новия Завет.

Митрополит Гавриил изтъкна и следното, че св. Йоан е наречен Ангел за неговия ангелски, подвижнически живот. Св. Йоан Кръстител е бил облечен в кожух от камилска вълна и се е хранел с акриди и див мед. Камилата има най-меката вълна, но на шията а останалата част е покрита с много груба и остра вълна, коженият пояс е бил от материя, която като се накисне във вода става мека, но като изсъхне е като стоманен обръч, акридите са някакъв вид скакалци, а дивият мед е много горчив на вкус. От това кратко описание можем да си представим какъв телесен подвиг е извършвал най-великият от пророците, удостоил се да бъде Христов Предтеча и Кръстител.

Снимки 

Още новини
  • Prev