от Пътят на отците

На 30 ноември, четвъртък, от 18:00 ч. в катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий" в Ловеч ще се проведе беседа на тема "Кой е глава на семейството". Темата за семейната йерархия се е наложила като една от най-болезнените в съвремието. По време на Тайнството Венчание се четат „страшните“ думи от посланието на свети апостол Павел: „Жената да се бои от мъжа си“ (Еф. 5:33). Но как правилно да се разбират тези думи? И защо именно християнството е разрушило пренебрежителното отношение към жената, което е царяло в света? Какви са природните различия и сходства на мъжкия и женския пол, каква е ролята и отговорностите в семейството, които са отредени на мъжа и жената. Това е част от въпросите, които ще бъдат засегнати по време на беседата.

Прочети още
от Пътят на отците

Утре, 23 номеври, в катдералния храм "Св. св. Кирил и Методий" ще се проведе открита дискусия на темата за семейството. Срещата е част от цикъла беседи "Със слава и чест ги венчай", които се провеждат в храма. Присъстващите ще имат възможност да зададат своите въпроси и да споделят своя опит. Началото е от 18:00 ч.

Прочети още
от Предание БГ

За празника Въведение на Пресвета Богородица в храма и тази година Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил възглави Божествената св. Литургия в едноименния параклис към катедралния храм в град Ловеч. На владиката съслужи храмовото свещенство – ст.ик. Любомир Казашки, председателят на църковното настоятелство свещеноиконом Михаил Ковачев и прот. Мартин Йотов, както и прот. Тихон Борисов и дякон Андроник Попов.

Прочети още
от Пътят на отците

На 16 ноември в катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий" ще се проведе беседа под надслов "Със слава и чест ги венчай". Беседата е посветена на християнското семейство, брак и възпитание на децата. Какъв е смисълът на благословения от Бога брак, какви са основните трудности пред семейството в днешната анти-семейна цивилизация, как да възпитаваме децата си в духа на светата Православна вяра и други въпроси ще бъдат засегнати по време на беседата. С присъстващите ще бъдат обсъдени и различни жизнени ситуации, свързани с семейния живот и отношения.

Прочети още
от Предание БГ

ГРАФИК НА АРХИЕРЕЙСКИТЕ БОГОСЛУЖЕНИЯ

В ЛОВЧАНСКА ЕПАРХИЯ, 11 - 30 НОЕМВРИ 2023 г.

Прочети още
от Предание БГ

По традиция в навечерието на големия християнски празник - Събор на св. Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили, Високопреосвещеният Ловчански митрополит Гавриил оглави празничната вечерня в църквата, посветена на Архистратиг Михаил в гр. Етрополе. На архиерея съслужиха предстоятелят на църквата ст. ик. Огнян Георгиев и свещеноиконом Христо Нинов.

Прочети още
от Предание БГ

На 5 ноември - Пета Неделя след Неделя подир Въздвижение, Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил възглави св. Литургия в катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Ловеч. На епархийския архиерей съслужиха Високопреосвещените митрополити Неврокопски Серафим, Врачански Григорий и Видински Даниил.

Прочети още
от Предание БГ

На 05.11.2023 г. от 10:30 ч. в катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Ловеч, непосредствено след св. Божествена Литургия, ще бъде открита изложбата „Молитва за България“ -Природна и Флористична живопис с автор Антония Мировалиева - Божанина.

Прочети още
от Предание БГ

На 26 октомври, когато честваме паметта на св. великомъченик Димитрий Мироточиви, в с. Добродан отбелязаха своя храмов празник със св. Литургия, възглавена от епархийския архиерей Високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил. На владиката съслужиха ст. ик. Любомир Казашки, свещеноиконом Калин Пенев, председател на църковното настоятелство и дякон Андроник Попов.

Прочети още
от Предание БГ
На 14 октомври, когато честваме паметта на св. преподобна Параскева – Петка Българска, която е небесна покровителка и на гр. Троян. В посветената на светицата красива каменна църква в града празничната св. Литургия възглави Високопреосвещеният Ловчански митрополит Гавриил в съслужение с храмовото духовенство – ст. ик. Марин Божков, свещеноиконом Калин Пенев и свещеник Войден Божков, както и дякон Андроник Попов.
Прочети още
от Предание БГ
По традиция на 9 и 10 октомври - празникът на св. 26 преподобномъченици Зографски, бе тържествено отбелязан с Всенощно бдение и Божествена св. Литургия в Чекотински манастир „Св. Арх. Михаил“. Бдението бе възглавено от Високопреосвещения Видински митрополит Даниил, а втората половина от него от Константийския епископ Михаил. Молитвено присъстваше Ловчанският митрополит Гавриил.
Прочети още
от Предание БГ

На днешния ден – 04 октомври, на водохващането до с. Черни Осъм Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил и ст. ик. Вениамин Павлов отслужиха молебен за дъжд.

Прочети още
от Предание БГ

ГРАФИК НА АРХИЕРЕЙСКИТЕ БОГОСЛУЖЕНИЯ

В ЛОВЧАНСКА ЕПАРХИЯ, м. ОКТОМВРИ 2023 г.

Прочети още
от Предание БГ

В слънчевия ден на 15 септември и тази година удари първия учебен звънец в ЧНУ „ Св. Седмочисленици“- Ловеч. Припомняме, че Частно начално училище „Свети Седмочисленици“ е първото по рода си православно училище в България, което следва принципа на цялостност в образованието и възпитанието. За откриването на учебната година бяха дошли Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, кметът на Община Ловеч г-жа Корнелия Маринова, зам.-кметът г-н Венцислав Христов, зам.- областният управител г-жа Нели Читинова и други официални лица.

Прочети още
от Предание БГ

Твоето рождение, Богородице Дево, радост възвести на цялата вселена, защото от тебе възсия Слънцето на правдата, Христос, нашият Бог и, разрушил клетвата, даде благословение и, обезсилил смъртта, дарува нам живот вечен. (Тропар)

Прочети още