от Пътят на отците

В канала „Дневен ред“ на Генка Шикерова и Миролюба Бенатова на YouTube беше публикуван за един ден отговорът на адв. Стефка Спиридонова по повод клип, направен като извадка от епизод 14 „Изборът на патриарх“, в който богословът Дилян Николчев отново тиражира лъжи и клевети за Ловчанския митрополит Гавриил.

Журналистките изрично посочват, че към отговора на адв. Спиридонова липсвали доказателства за изложените от нея твърдения и в тази връзка към това допълнение на отговора представяме и обсъждаме следните доказателства:

Прочети още
от Предание БГ

Канцеларията на Ловчанска св. митрополия, както и лично Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил известяват обществото, че в интернет пространството се разпространяват постове с видео, с което чрез изкуствен интелект е изградена лъжовна реклама за лекарствен продукт с образа на митрополит Гавриил, което няма нищо общо с истината.

Прочети още
от Предание БГ

В канала „Дневен ред“ на Генка Шикерова и Миролюба Бенатова на YouTube, в нарочно изготвен клип, като извадка от епизод 14 „Изборът на патриарх“, богословът Дилян Николчев отново тиражира лъжи за Ловчански митрополит Гавриил. Прави го непосредствено преди патриаршеския избор с цел да внуши как се злоупотребява със средства на Църквата, как митрополит Гавриил е в зависимост от Руската православна църква и че точно той е извършил злоупотребите.

Прочети още
от Предание БГ

ГРАФИК НА АРХИЕРЕЙСКИТЕ БОГОСЛУЖЕНИЯ

В ЛОВЧАНСКА ЕПАРХИЯ, ЮНИ 2024 г.

Прочети още
от Предание БГ

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Скъпи в Господа отци, братя и сестри,

Прочети още
от Предание БГ

На 21 май, когато празнуваме паметта на св. равноапостолни цар Константин и царица Елена, в посветения на светците параклис до с. Мирково беше отслужена св. Литургия, възглавена от Високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил. На владиката съслужиха архиерейският наместник на Пирдопска духовна околия свещеноиконом Йоан Алексиев, свещеник Петър Милошов и дякон Андроник Попов.

Прочети още
от Предание БГ

ГРАФИК НА АРХИЕРЕЙСКИТЕ БОГОСЛУЖЕНИЯ

В ЛОВЧАНСКА ЕПАРХИЯ, 18.05. – 31.05.2024 г.

Прочети още
от Предание БГ

На 14 май - първият ден след Пасха, когато вече се разрешава отслужването на заупокойни служби, в Клисурския манастир „Св. Петка“ до гр. Банкя беше извършена св. Божествена Литургия и панихида на подвижницата на благочестието схиигумения Мария-Магдалина, чиято памет се падаше на 8 май през Светлата седмица.

Прочети още
от Предание БГ

Като единонравни на апостолите и учители на славянските страни,

богомьдри Кириле и Методие, молете Владиката на всички

да утвърди славянските народи в Православие и единомислиe,

да умири света и да спаси нашите души.

Прочети още
от Предание БГ

Вас свети Новоселски мъченици: - йереи Никола и Георги, монахини: Сусана, София, Елисавета, Ефросиния, Христина, Калиста, Екатерина и рабинята Божия Сусана, славим, величаем, облажаваме и достойно почитаме.

(из молитва към св. Новоселски мъченици)

Прочети още
от Предание БГ

На Светла сряда Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил възглави св. Божествена Литургия в църквата, посветена на св. вмчк Георги Победоносец в гр. Етрополе. На този ден също така почитаме паметта на св. ап. и ев. Йоан Богослов и преп. Арсений Велики. На архиерея съслужиха Константийският епископ Михаил, викарий на Ловчанския митрополит, ст. ик. Огнян Георгиев, свещеноиконом Борис Анев, предстоятел на храма, свещеноиконом Христо Нинов и дякон Андроник Попов.

Прочети още
от Предание БГ

Празникът на празниците – Възкресение Христово и тази година беше посрещнат по традиция с Божествена св. Литургия в прекрасния нов катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Ловеч. Със запалени свещи и под празничния камбанен звън християните обиколиха храма, а на площада пред входа му Високопреосвещеният Ловчански митрополит Гавриил възгласи „Христос Воскресе!“ . Празникът продължи с Божествена св. Литургия, възглавена от митрополит Гавриил в съслужение със ст. ик. Любомир Казашки, свещеноиконом Михаил Ковачев, свещеник Теодор Енчев и дякон Андроник Попов. Празничните песнопения бяха изпълнени от хор „Достойно есть“ с диригент Димитрина Дренска.

Прочети още
от Предание БГ

Защото Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен.

(Евангелие според Йоан, 3:16)

Прочети още
от Предание БГ

ГРАФИК НА АРХИЕРЕЙСКИТЕ БОГОСЛУЖЕНИЯ

В ЛОВЧАНСКА ЕПАРХИЯ, 02.05. – 12.05.2024 г.

Прочети още
от Предание БГ

Вход Господен в Йерусалим - Цветница, е сред най-обичаните празници и винаги се отбелязва особено тържествено в града на люляците - Ловеч. И тази година по традиция св. Божествена Литургия в красивия катедрален храм, посветен на светите братя Кирил и Методий, бе възглавена от Високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил. На епархийския архиерей съслужиха неговият викарий Константийският епископ Михаил, както и храмовото свещенство – ст. ик Любомир Казашки, свещеноиконом Михаил Ковачев и свещеник Теодор Енчев.

Прочети още