от Предание БГ

На 12 май – Томина неделя, св. Литургия в църквата „Св. преп. Параскева“ в гр. Троян бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. На архиерея съслужиха прот. Войден Божков, архиерейски наместник на Троянска духовна околия и предстоятел на храма, свещеноиконом Калин Пенев, свещеник Теодор Нанков и дякон Андроник Попов.

Прочети още
от Предание БГ
Нека поставяме кръстното знамение над нашите врати, и на челото си, и на гърдите си, и на устните си, и върху всеки член на тялото си и нека се въоръжим с това непобедимо оръжие на християнството, победителят над смъртта, надеждата на верните, светлината на всички краища на земята, ключът, който отваря рая и побеждава ересите, утвърждението на Вярата, великият пазител и спасителното славословие на православните.
Прочети още
от Предание БГ
Когато пребивавате в молитва, всичко в земния живот става както трябва, нищо лошо не се случва. Например, ако миете чинии - няма да счупите нито една, няма да причините никакви щети... Тогава преставате да се страхувате. Божията благодат влиза във вас. Когато дойде благодатта, всичко става с радост, без труд.
Прочети още
от Предание БГ

Второто пришествие на Христос ще бъде страшно и последният съд над целия свят ще бъде ужасен, но и царуването на антихриста няма да мине без големи ужаси“, пише старецът Амвросий Оптински.

Прочети още
от Предание БГ

Във всеки човек, който живее непокаян в греха, живее демон, като че в къща, и той управлява всичко в него. Когато по Божията благодат такъв грешник се разкае за греховете си, покае се и престане да греши - демонът бива изгонен от него.

Прочети още