от Пътят на отците

Свещеният Кинотис на Атон, чувства необходимостта публично да изкаже позиция по повод на пандемията от корона-вируса, споделяйки духовната жажда на всички, които имаха желание да се черкуват, да се поклонят на животворните страсти на Господа и на Неговото Възкресение и след нужната духовна подготовка да се причастят с Пречистите тайни, но бяха подложени на ограничения.

Светото Причастие е източник на освещение, спасение, надежда, светлина и участие в живота на Господа и в никакъв случай не е причина за предаване на инфекциозни болести или друго зло.

За това свидетелства опитът от вековете; това е, на което Църквата съзнателно ни учи, в това твърдо вярваме като християни и верни нейни членове. Църквата е била и остава разпоредител на вечните блага, на Кръвта и Тялото Христово, чрез които е възможно да се съединим с разпнатия и възкръснал Христос, побеждавайки смъртта.

Прочети още
от Пътят на отците

В Неделя на Светите отци от Първия вселенски събор, за десети пореден път Ловчанският митрополит Гавриил благослови град Ловеч от скалите на „Стратеш“ с частичка от Животворящия Кръст Господен и мощите на св. великомъченик Пантелеймон, св. свещеномъченик Харалампи, св. мъченик Трифон. Заедно с осеняването със светите мощи Негово Високопреосвещенство с прот. Михаил Ковачев отслужиха молебен за здраве и благополучие, и избавление от епидемията от коронавирус.

Прочети още
от Предание БГ

На 6 май 2020 г. със св. Литургия бе отбелязан храмовият празник на църквата „Св. вмчк Георги“ в гр. Етрополе.

Прочети още
от Предание БГ

ЧНУ „Свети Седмочисленици” обявява дни на отворените врати на

19.05.2020 и 20.05.2020

От 10.00ч. до 18.00ч.

ОЧАКВАМЕ ВИ!

Прочети още
от Предание БГ

На 24.04.2020 г. - Светли Петък, когато се отбелязва празника Пресвета Богородица ­ Живоприемни източник, Ловчанският Митрополит възглави св. Литургия в Чекотински манастир "Св. Арх. Михаил". На архиерея съслужиха игуменът на светата обител йеромонах Михаил и дякон Петър Милошов.

Прочети още